Rating i sjakk

Rating er et tall som skal si noe om hvor god du er til å spille sjakk. Dette er beregnet fra tidligere resultater.
I Norge er det nå to ratingsystem som brukes, norsk rating og FIDE rating. FIDE rating har tidligere bare vært brukt ved store internasjonale turneringer, men blir nå brukt over alt og vil erstatte norsk elo som tidligere ble brukt ved de fleste vanlige turneringene i Norge.
Elo systemet er forklart i detaljer her. Et par vanlige misforståelser: Om en har 1400 i Elo så er en ikke halvparten så god som Magnus på 2800. Det er slik at en forskjell på 400 gjør at den laveste spilleren ikke skal ha noen praktisk mulighet til å få poeng. Forskjellen på 800 og 1600 blir da at spilleren på 800 ikke har en sjanse mot en spiller som ikke har en sjanse mot en på 1600. For forskjeller innenfor 350 poeng kan dette regnes om til en forventet poengsum i prosent. 200 poeng forskjell vil si at den sterkere spilleren forventes å ta 76 prosent eller 3 av 4 poeng. For eksempel å vinne 2 og spille to remis i en kamp over fire partier.
Resultatene bli selvfølgelig ikke alltid slik som raringen sier. Spesielt er rating for unge spillere med få turneringer usikker, slik prestasjonene til disse også varierer.

HVORDAN FÅR JEG RATING?
Det blir beregnet Elo for de som deltar i USF sine NM og miniputtklassen i landsturneringen. Utover dette må en være medlem av en sjakklubb som Moss Schakklub for å kunne spille i turneringer som Elo-beregnes. Enten dette er snakk om partier i klubben eller i som et medlemskap for å kunne delta i slike eksterne turneringer.
Hans-Inge Kongevold