Kongevolds generelle sjakk-side:

Partier
Database
Lenker
Norskt
Nyheter
Data-sjakk

 

 
 
 

FTP

Spill
nette!
Nyhetsgrupper 

 

 
 
 

Chess FAQ

Lokalstoff

Hjemside
Register med forklaring Siste endringer alle sider Sist oppdatert 18.1.00

På denne siden har jeg prøvd å samle svarene på de vanligste spørsmålene om sjakk og Internett. Jeg prøver å få med litt om alle mulighetene, og forklare dette på en enkel måte. Jeg har også satt inn en del lenker videre der dette er fornuftig, men jeg tror ikke sider med 250 kuuule linker er det beste når en skal gjøre seg kjent med sjakk på Internett.

Sidene oppdateres/utbygges når:

  1. jeg får henvendelser om spesielle evner
  2. når jeg har tid/lyst til å legge til noe
 Jeg prøver å være økonomisk med grafikkbruk for at den ikke skal bli alt for tung. Siden begynner å blir stor og er vel moden for litt oppsplitting. Men foreløbig så er det altså mulig å laste den ned til harddisken i et stykke.

Programmer som det refereres til er for Windows 3.1/95/98(NT) og DOS. Mesteparten av stoffet her er likevel generelt når det gjelder maskiner og program-vare. Forøvrig bruker jeg Netscape til å lese med og Netscape Composer til å skrive med.

Dersom det er informasjon Du savner eller Du har kommentarer til denne siden, så kontakt meg. Jeg svarer gjerne på alle spørsmål. Dette gir meg muligheter til å vite hva de som besøker sidene mine er opptatt av , og forklare ting bedre der dette er nødvendig.

Merk også at du kan rette spørsmål til Nyhetsgrupper om sjakk.


Register med forklaring
 
Om denne siden Om hvem siden er rettet mot, oppdateringer og hva som driver et menneske til å lage en slik hjemside.
Partier Sjakkpartier i PGN-format, hvor Du finner utrolig mange sjakkpartier, om PGN-formatet og to lesere du kan laste ned. 
Sjakk-databaser En oversikt over database-program for sjakk. (Også for å lage sjakk-diagram) Hjemside og lenke til demo-versjon. Min mening om program jeg har testet.
Viktige sjakk-sider Lenker til viktige sjakksider rundt om i verden. (Jeg har lagt vekt på utvalg i steden for mengde)
Norskt og godt Viktige norske sjakksider med generell informasjon og ressurser. Siden jeg startet har det kommet mange nye og fine hjemsider. 
Nyheter Lenker og adresser til aktuelle sjakkbegivenheter. Av og til med noen kommentarer/forklaringer. (Nedlagt fra 1.1.97)
Sjakk-program og diverse Programmer Du kan spille sjakk mot 
Rebel Et bra sjakkprogram som er gratis! 
Levende sjakk Hjelp til å spille sjakk mot andre på Internett. Flere forskjellige metoder er dekket. Tildels grundige forklaringer.
Nyhetsgrupper Nyhetsgrupper som har med sjakk å gjøre.  Også på norsk: news:no.spill.sjakk
Chess-FAQ Forklaring på alt som har med Internett og sjakk å gjøre på engelsk . Tatt fra nyhetsgruppene rec.games.chess.* 

Kongevolds nettlos-skilt:

Toppen av siden Tilbake til hjemside og lokal-stoff.

Til Generell sjakk side (denne siden)

Toppen av siden Til toppen av den siden Du er på
 

Tilbake til (under)meny.

Til siden med egenprodusert sjakk-stoff

Her er det hjelpefilHjelpefil med mer detaljert forklaring


Partier:

Landsturneringer (PGN)

400+ partier fra forskjellige Landsturneringer fra 1966 til 1995. De aller fleste er hjemmetastede og ikke utgitt elektronisk før (tror jeg). I PGN-format, som du kan laste ned leser til fra denne siden. Nå i standar PGN-format.

NM i Alta 1996 (PGN)

Dette er en peker til filen på Pittsburgh universitets FTP-server. Se nedenfor for mer info om PGN.

Om PGN
PGN formatet er standaren for å lagre og overføre sjakkpartier på Internett. Det kan leses som vanlig notasjon, eller av forskjellige PGN-lesere som viser diagram, trekk og kommentarer. PGN-filer er i seg selv ganske store og blir derfor ofte lagret i ZIP-format. PGN-formatet kan lett konverteres til andre formater brukt i Sjakk-databaser.

Et (mye) enklere gratis-program pgnRead 1.51 (74K ZIP) kan du laste ned fra min side.
Eller bruk SLICS!, . Dette programmet lar deg flytte på brikkene (analysere) de partiene Du studerer.

Det er også mulig å få disse PGN-leseren til å bli aktivisert når nettlosen støter på en PGN-fil.

Chessbase light (gratis demo) kom i september-97 og er en PGN-leser i en klasse for seg. Se omtale

.Her er det hjelpefilSe min hjelpefil for oppsett av PGN-leser  i nettlosen (Jeg har problemer med å få dette til i Comunicator 4.0 (Netscape))

Du finner "noen" partier på ftp://ftp.pitt.edu/group/student-activities/chess/PGN/ Pittsburgh universitet sin server. Partiene er lagret i Zip-format. Som Du vil se er de sortert både etter åpninger, spillere og turneringer.
 

Sjakk-databaser:
 

For å samle sammen mange partier slik at de lett kan finnes igjen etter f.eks navn på spillere, åpninger osv. trenger du et sjakk-databaseprogram. Alle programmer har sine sterke og svake sider basert på hva Du ønsker å bruke det til; studere teori, se på mesterpartier (eventuelt med kommentarer), publisere partier og pris!.
Ingen av disse programmene er gratis eller shareware. Alle har imidlertid et demo-program Du kan prøve.

Tilbake til meny

I tabellen nedenfor finner Du

  1. Navnet/lenken til hjemsiden. Dersom Du skal kjøpe et av progammene vil Du finne adresse til forhandlere her.
  2. OS (foreløbig mest delt på Win/DOS).
  3. Beskrivelse (kort)
  4. Lenke til demo dersom ikke det står FTP for at den kan hentes på mitt FTP-område. "<="  =Se hjemside
NAVN/Hjemside For BESKRIVELSE Demo
Chessbase 6.0 Win.  Kraftig og lett og bruke. Dårlig pris/ytelse  for en vanlig bruker.  Populær  (best) til å lage sjakkblader o.l.  Skal Du bare spille gjennom partier fra Internett trenger Du bare demo-versjonen, nå kalt Chessbase-light.. Hent den fra lenken til høyre. 
Mer om Chessbase-light.
<=
Chess Assistant DOS/Win  Mange foretrekker denne. Styrken er å sammenligne partier. (Teoristudier). Kan også brukes til publisering. Her
Bookup Win./Mac Denne har mye til felles med programmet ovenfor.  <=
Tascbase DOS
 
Har mye av det beste fra programmene ovenfor. Demo-versjonen (med integrert spille-modul) viser ikke helt kraften i programmet. Du må lese manualen for å finne ut av alle mulighetene og bruke programmet. Slår Chessbase i pris/ytelse sammenligning til hjemmebruk. (Min mening) <=
NICbase DOS/Atari  Var det store sammen med Chessbase fram til 1992, men er ikke oppdatert etter dette. En solid arbeidshest med beskjedne krav til maskinvare. Holdt styr på 100.000 + partier hos meg. Utdatert er likevel ordet, og da det ikke selges veldig billig nå,  kan jeg ikke annbefale dette programmet.  
Clubmate Win. Et billig og bra alternativ.  Lett å bruke. Enklere enn de andre programmene, men klart best verdi for prisen.  Prøv denne først!
Finner ikke lenger lenken, men programmet kan hentes her.
FTP
Priser fra ca kr 3.000,- til ca  kr 800,-. Chessbase er dyrest.  ( Clubmate er prismessig i en klasse for seg;  40£ med fri oppgradering.)
 


19.2.98 Nå kan Du også få Chessbase light gratis. Dette programmet har alle funksjonene som den nyeste komersielle versjonen av Chessbase, men har en begrensning på å lagre mer enn 8000 partier. Det betyr at den har flotte muligheter for å lage diagrammer, og enkle sjakk-bulletiner.
(Det finnes også en eldre Chessbase-demo, som ikke gir mulighet til å lagre noe, men som leser det gamle CB-formatet, og som er veldig populær. Mange tenker nok derfor fortsatt på denne når de hører om demoversjon av Chessbase. Den nye light-versjonen kom i september-97)
Først og fremst er den nok en PGN-leser i luksus-klassen. Da er det mulighetene til å "prøve ut" varianter, kommentere, lagre endringene og automatikk for rask innlegging av partier som jeg vil fremheve.. (Alt dette er standar på de alle fleste database-programmer, men her får Du det altså gratis.)
Et pussig poeng er at den ikke leser Chessbase-formatet som er blitt nesten like utbredt på nettet som PGN. Dette fordi den støtter et nytt Chessbase-format.
Obligatorisk for den som ikke har et database-program fra før. Hent den fra hjemsiden. Ca 2 MB. Win 3.1, Win 95
(Januar-00 finner jeg ikke lenger dette programmet på Internnett. Dette kan skyldes dårlig leting, men sansynligvis er programmet trukket tillbake som gratis-versjon.)

Konklusjoner:

Sammenligningene er foretatt på bakgrunn av egne erfaringer med NICbase og nå TASCbase.  Jeg har også sammenlignet de andre demoene. Ikke minst har jeg notert meg forskjellige brukererfaringer  som har kommet fram i nyhetsgrupper., og andre steder.


Andres mening
Jeg  henvise osså til det aktuelle avsnittet i FAQen (på engelsk) , eller  Chess Widower's Home Page som begge inneholder vurderinger av flere av ovennevnte program. Sistnevnte hjemside har også en sammenligninger av  CA og Chessbase.

Sammenligningen er sist endret 1.11.98
 


Partier og dataformater.
Alle datbaser har sitt eget format for å lagre partiene. Det er selvfølgelig om å gjøre å få så små filer som mulig, og at dataene kan leses raskt.  Innebygd eller med et hjelpeprogram kan alle format gjøres om til flere andre formater, eller til PGN.

NICbase var først ute med sitt format. Faktisk før PCen kom! Dette fordi New In Chess var et forlag som brukte en stor datamskin  til å sette sammen sine partisamlinger. Dette forlaget gir fortsatt ut bøker og partisamlinger i NIC-format.
Chessbase kom noe senere, men vant kampen om å lage det beste databaseprogrammet for sjakk (på W.O. da NICbase miste sine programmerere til Taschbase).  Ved å gi ut en demo som er fult brukbar til å lese inn og spille gjennom partier, så har også dataformatet begynt å bli nesten like pupulært som PGN.
Sept-97 Nå er det altså kommet en ny Chessbase light som bruker et nyere dataformat og som ikke leser det gamle direkt.

Forskjell mellom partier fra nettet og kjøpepartier.
På Internett kan en finne utrolig mange partier som kan lastes ned gratis. Det kan forekomme feil i disse (i forholdt til partiet som faktisk ble spilt) og stedangivelse, navn osv kan være mangelfull eller helt feil. Stort sett er likevel kvaliteten bra. Partisamlinger som kjøpes på diskett eller CD fra en annerkjent levrandør som NIC, Chessbase osv. er derimot garantert feilfrie. Unntaket her er CDer som inneholdene 1.000.000 partier osv.

Copyright
Det er ikke forbudt å kopiere sjakkpartier uten kommentarer. Det kan også se ut som en kan kopiere partier andre har utgitt og selge de videre. En samling av partier kan være kopibeskyttet. Et kommentert parti har samme beskyttelse som bøker osv.

   Tilbake til register


Viktige sjakk-sider:

Sjakk-avis med nytt nummer hver søndag. Alltid et hestehode foran!
TWIC The Week In Chess, systematiserte innsamling av partier og sjakk-nyheter for hver uke. Alle partier fra viktige turneringer siste uke vil du finne her.

 Buggs Homepage
Virkelig bra sjakk-hjemside med lenker til aktuelle begivenheter og generelt sjakk-stoff. (Dette er  min generelle sjakk side slik jeg ønsker å lage den.)

Redweb Chess
Er ikke lenger sikker på om dette er av de aller beste lenkene, men er her av historiske årsaker.

Pittsburgh universitet - Kjempe-samling med sjakkpartier, programmer og nyheter. Hjemsiden har en bra oversikt over FTP-arkivet der.

 http://nic.net4u.nl/
NICbase hjemside med en del lenker.

Tilbake til register



 

Norskt og godt:

Rune Djurhuus hjemside med alltid ferske Elo tall!

Søk på den norske Elo-lista etter klubb og navn. Det er mulig å få ut en sortert liste for en hel klubb og andre typer utvalg.Tallene er minst like ferske som siste liste i Norskt Sjakkblad. (Nå er Oktober-lista lagt ut.)
Sidene inneholder også pekere og egenprodusert stoff og er vel verd et besøk uansett.
Nytt: Seriesjakk med resultater
 

Torsteins Chess pages
Proffesjonelt utseende med mange og oppdaterte lenker.

Tromsø Sjakklubs hjemside
En av sidene som dekker (nord)norske og utenlandske begivenheter på internett. Her finner du også et register med epostadresser til norske sjakkspillere.

Bergens Sjakklubs hjemside
En av de beste sidene nå. Fokuserer på klubbens og andre norske spillere i inn og utland.

 http://home.sol.no/~sjakkfor/T98.html
Norges Sjakkforbunds terminlise

Ungdommens Sjakkforbunds hjemside
For tiden er det jeg som redigerer denne siden. Her finner Du i alle fall mye og ofte oppdatert stoff om ungdoms-sjakk.

Det er nå kommet mange fine hjemsider for forskjellige sjakklubber. Jeg vil nødig rangere eller ramse opp alle disse.  Det trenger jeg heller ikke gjøre, for Du kan finne alle disse sidene under Hobby/Sjakk på Kvasir De fleste sidene ovenfor har også lenker videre til sider de anbefaler

Tilbake til register


Sjakkprogram og diverse:
(Program merket med FTP betyr at De kan hentes fra mitt ftp-område på ftp.sn.no)

Gå direkte til mitt FTP-område.

Sjakk(spille)program:
(Ikke-kommersielle)

Bra gratis sjakk-program - Rebell FTP
Elo 2269 på pentium 90 i følge uavhengi kilde. (Slo Fritz 3.0 2.5-1.5) Dette vil si at det er meget sterkt.
DOS-program.
Gratisprogram (Produsenten har lagt det ut som reklame for Rebel 8)
Annbefales!
Her er det kommet en ny utgave ved årsskiftet 97/98  som skal være ennå bedre. Jeg har ikke testet den, men tar det for gitt at denne er det beste valget nå.   Hent den fra Rebells hjemside. (Samme lenke som ovenfor.)

Chess.net for Windows 95 er   beregnet for å spille mot andre over nettet, men inneholder også et sterk spilleprogram.
Win-95 program
To fluer i en smekk dersom Du både vil spille sjakk over nettet og mot et sjakk-program.

Psion Chess V.2.13 (FTP)
Dette programmet er ikke for deg som har en moderne Pentium-maskin. Derimot kjører det greit på alle PC-er og spiller virkelig bra. Gi en gammel PC (8086, 286) nytt liv med dette programmet. Dette programmet kan nå brukes fritt.
 
 

Se også Levende Sjakk for program til spill over nettet og Partier for PGN-lesere.


Levende Sjakk: (Spill med andre over nettet)

Innledning
Det er to forskjellige måter å spille med andre over nettet på. Den tradisjonelle måten er å knytte seg opp mot en sjakk-server via en telnet-forbindelse, og med et passende programm for dette.
For å spille ved hjelp av en nettlos brukes nå stort sett et Java-program, og nå er det mulig å knytte seg til de samme sjakk-serverene som nevnt ovenfor.

Spill sjakk fra nettlosen
(Krever en nettlos som klarer Java, f.eks. som  IE eller Netscape 3.0 (eller høyere) og Win-95/98.

http://www.zone.com Krever I.E.  :-(
Eller Du kan laste ned en "plugg" som støtter aktiv-X. Bare gå inn med Netscape så får Du hjelp til dette.
Jeg har ikke testet dette da jeg glatt annbefaler å prøve en av de andre linkene i steden.

http://www.playsite.com/
Fungerer rimlig bra når først Java-programmet er blitt lastet ned (2-3 min). Den tekniske løsningen er kul og det er masse med pen grafikk. Du kan f.eks spille simultan på to brett samtidig, og brettet er tiltalende og lett og bruke.  Når jeg testet første gang, i 1998, var det 10-20 andre spillere til stede.Nå i januar 2000 var det 150 spillere logget inn. Det er delt opp i rom for nybegynnere, turneringsspill osv. Noe spill ble det ikke denne gangen, da registrering krever flere personlige opplysninger enn en søknad om visum til USA.

Java-muligheten på FICS ANBEFALES!
Kombiner det enkle med å spille fra nettlosen med de avanserte mulighetene på en ICS-server . Gå  til FICS og velg Login now. Dette fungerer faktisk bra nå (17.1.00). Raskt og greit å komme inn. De mest brukte mulighetene er på knapper, og avanserte muligheter kan du taste direkte inn.

Særlig den siste muligheten fungerer fint, synes jeg. Muligens har de stedene som legger mest vekt på grafikk og slikt også de ferskeste og hyggeligste motstanderne på flere måter.
Men bruk ikke JAVA når du kan slippe! Spiller du fra hjemme-PCen så last heller ned et program. Derimot er det jo fint å spille fra nettlosen på jobben etter at sjefen har gått og sånn...
Tilbake til Levende sjakk


Om å spille på en sjakk-server med telnet-forbindelse.
Vanligvis er minst et par hundre spillere logget inn, så det burde være en god sjanse til å møte en passende motstander. Du kan bare koble deg inn og spille, men dersom du registrerer deg får du flere muligheter. Registrering er gratis på FICS (Free Internet Chess Server). Fordelen med sjakk-server er:

Desom du blir forvirret nå du kommer inn på FICS-serveren så les bruksanvisninger på
FICS' official homepage

Her er det hjelpefil

Tilbake til Levende sjakk


SLICS-programmet

Brukes til å spille mot en sjakk-server eller til å lese PGN eller andre tekstfiler.

Dette var det mest populære programmet for å spille mot FICS, som er en gratis sjakk-server, eller andre sjakk-servere.
I tillegg kan Du bruke programmet til å lese og redigere partier i PGN-formatet. Det er et Windows 3.1 program.
(Den nye versjonen har blant annet støtte for seek-komanndoen innebygd)

SLICS - Program som støtter spill ved hjelp av telnet. - (Peker til hjemside). NY

Versjon 2.3j som kan hentes her hos meg
Gå ikke over dammen etter vann!
Timeseal-program version 2.0g, Desember 1996.Zip.versjon med hjelpefil
Unngå at forsinkelser i nettet går på din tid. Last ned dette programmet og legg det i samme katalog som SLICS

 
Se forklaring.
Les sjakk på ICS-server for å komme i gang å spille. Her forklarer jeg nærmere litt om teknikken bak og hvordan en kobler seg opp ved hjelp av SLICS. Test gjerne ut dette og les så mer om Registrering på ICS-server som forklarer dette i detalj.
Tilbake til Levende sjakk


Programmer for Win-95/98
Chess Client NY
Dette er det mest brukte programmet for å spille på FICS-serveren. Programmet er gratis, lettest å komme i gang med for nybegynnere, og kanskje også det beste å bruke totalt sett.
Last ned programmet (700+ K), kjør filen som heter noe som begynner på CClient, og følg standar-valgene.  Deretter trykker du Windows Start-knappen og kjører programmet derfra. Inne i programmet trykker du på den røde telefonen oppe i venstre hjørne, og så enter, og du er koblet opp mot FICS-serveren og kan spille. Hele greia tar ikke mer enn 10 minutter.

Chessmaster Online
Bruker en telnet-forbindelse til egen server. Skal senere kunne kobles opp mot alle telnet-servere. Et stilig grensesnitt og lett å komme i gang med. Last ned programmet (på drøye 1 MB) og spill!

Chess.net for Win 95
Kan kobles opp mot alle servere, men chess.net er ferdig lagt inn. Et typisk Win-95 grensesnitt som en kjenner seg igjen i. Programmet er på drøye 2.0 MB, og da er det med et sterkt innebygd sjakk-program. En gratis lett-versjon  finner du her: chess.net for Windows lite
 


Min vurdering :
Skal du spille mer enn litt bør du bruke et spesial-program mot en av de store sjakk-serverene. Antall tilkoblede spillere og muligheter er foreløbig i en klasse for seg selv. Å spille fra  nettlosen vil jeg bare anbefale i tilfeller hvor du ikke vil/kan laste ned et slikt program.
Pr i dag 17.1.00 vil jeg  anbefale Chess Client  til gjentatt bruk.Det er et fleksibelt program og kan lett  bytte mellom tre viktige servere. Har du Win 3.* vil jeg anbefale SLIC, som er et helt greit program å bruke.
Det må nevnes at det beste programmet nok er Blitzin, som du får når du spiller på betal-serveren ICC. (Lenken er til en versjon som  Tarjei Joten Svensen har fornorsket.)

Tilbake til register Tilbake til Levende sjakk


Nyhetsgrupper:

news:rec.games.chess.misc
Nyhetsgrupper er mye for spesielle interesserte. Denne vil jeg annbefale dersom du vil "ta pulsen på" sjakk-verden sett fra Internett. Den fungerer virkelig oppslagstavle over det du kan få med deg av sjakk på Internett, selv om det er en del støy. På mine sjakk-sider trekker jeg ut det som er mest interessant.

news:no.fritid.spill.sjakk
Den norske gruppa for kommentarer og spørsmål om sjakk. Trafikken er ikke så veldig stor, men spiller du et sjakk-spørmål vil du nesten alltid få et godt svar på norsk. En oversiktlig gruppe å følge med på.

news:rec.games.chess.analysis
Som navnet sier kan du utveksle annalyser med spillere over kloden. Selv følger jeg ikke så mye med her, men dette er faktisk den eneste nyhetsgruppen som virkelig handler om sjakk.

news:rec.games.chess.computer
news:rec.games.chess.play-by-email
news:rec.games.chess.politics
news:gnu.chess

Dette er resten av familien av sjakk-nyhetsgrupper.


FAQ for rec.games.chess nyhetsgruppene.
Vanlige spørsmål med svar om sjakk. Hentet fra de engelskes nyhetsgruppene. Svar på alt mulig innen sjakk og Internett (på engelsk).

FAQ for rec.games.chess nyhetsgruppene i WWW-format.:

Steve Pribut's Chess Page (Lenke)
Hent den lokalt her (Ny 15.8 .97. Nyeste versjon pr 6.10.97)

Tilbake til register
Toppen av siden